Υλικά για 4 άτομα:
800γρ αλεύρι για ζυμωτό ψωμί
200γρ αλεύρι ολικής άλεσης
30γρ νωπή μαγιά
30γρ ζάχαρη
30γρ αλάτι
650ml νερό χλιαρό
200γρ μαύρες ελιές κομμένες σε ροδέλες
1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
20γρ ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Λιώνουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη στη μισή ποσότητα του νερού. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε το αλάτι και ανοίγουμε σιντριβάνι. Ρίχνουμε το χλιαρό νερό που λιώσαμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ενσωματώνοντας το αλεύρι στο νερό. Μόλις το απορροφήσει όλο ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει μία απαλή ζύμη.
Ρίχνουμε τις ελιές και το θυμάρι και δουλεύουμε την ζύμη με το ένα χέρι ζυμώνοντας δυνατά 5-6 λεπτά μέχρι να ξεκολλήσει τελείως από το χέρι μας και τα τοιχώματα του μπολ. Ραντίζουμε λίγο αλεύρι ακόμα την επιφάνεια του.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 40-50 λεπτά σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο του.
Κατόπιν το βγάζουμε από το μπολ, το απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια του δίνουμε μακρόστενο σχήμα και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί τα χαράζουμε με ένα μαχαίρι και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 30 λεπτά περίπου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200?C για 35-40 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο.
800γρ αλεύρι για ζυμωτό ψωμί
200γρ αλεύρι ολικής άλεσης
30γρ νωπή μαγιά
30γρ ζάχαρη
30γρ αλάτι
650ml νερό χλιαρό
200γρ μαύρες ελιές κομμένες σε ροδέλες
1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
20γρ ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Λιώνουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη στη μισή ποσότητα του νερού. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε το αλάτι και ανοίγουμε σιντριβάνι. Ρίχνουμε το χλιαρό νερό που λιώσαμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ενσωματώνοντας το αλεύρι στο νερό. Μόλις το απορροφήσει όλο ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει μία απαλή ζύμη.
Ρίχνουμε τις ελιές και το θυμάρι και δουλεύουμε την ζύμη με το ένα χέρι ζυμώνοντας δυνατά 5-6 λεπτά μέχρι να ξεκολλήσει τελείως από το χέρι μας και τα τοιχώματα του μπολ. Ραντίζουμε λίγο αλεύρι ακόμα την επιφάνεια του.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 40-50 λεπτά σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο του.
Κατόπιν το βγάζουμε από το μπολ, το απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια του δίνουμε μακρόστενο σχήμα και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί τα χαράζουμε με ένα μαχαίρι και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 30 λεπτά περίπου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200?C για 35-40 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο.