Ροή

City Car με βούλα ελληνική

RC_Andreas

Administrator
Joined
3 June 2010
Μηνύματα
4,599
Βαθμολογία
10
Points
38
Location
Ελλάδα
Website
www.eltube.gr
city.jpg

Μια ομάδα ερευνητών στις Ηνωμένες Πολιτείες - μεταξύ των οποίων και δύο έλληνες αρχιτέκτονες - οραματίζεται μια σύγχρονη πόλη χωρίς βενζινάδικα, καυσαέριο και μποτιλιαρίσματα.

Η οικολογική λύση που προτείνουν ονομάζεται «City Car» Project: ένα δίκτυο ενοικίασης διθέσιων ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή αλλιώς ένα αυτοκίνητο εκεί που το χρειάζεσαι, τη στιγμή που το χρειάζεσαι. Δείτε το City Car εν κινήσει.

«Θυμίζει το σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων Velib στη Γαλλία», λέει ο Δημήτρης Παπανικολάου, ένας από τους έξι ερευνητές της ομάδας «Smart Cities» στο Media Lab του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT). Η τιμή ενοικίασης ενός City Car δεν ξεπερνά την αξία μιας μέσης διαδρομής στην πόλη με ταξίκαι στόχος της ομάδας -υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα και ερευνητή Κεντ Λάρσον- είναι και να ελαχιστοποιήσουν την είσοδο ιδιωτικών οχημάτων στα κέντρα των πυκνοκατοικημένων πόλεων.


Λιγότερα αυτοκίνητα ταχύτερες μετακινήσεις

«Η ιδέα παραπέμπει στα καροτσάκια που χρησιμοποιούμε για τις αποσκευές στο αεροδρόμιο», λέει ο κ. Παπανικολάου. Σταθμοί φόρτισης των αυτοκινήτων θα τοποθετούνται σε διάφορα σημεία των πόλεων, ώστε να δημιουργηθεί ένα αστικό δίκτυο που θα συμπληρώνει τα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Oι χρήστες απλά θα παίρνουν το πλήρως φορτισμένο όχημα που θα βρίσκεται μπροστά σε κάποιον σταθμό και θα το επιστρέφουν στον πιο κοντινό στον προορισμό τους».

Μια αστική οικογένεια έχει ένα με δύο αυτοκίνητα κατά μέσον όρο, τα οποία παραμένουν αχρησιμοποίητα το 80-90% του συνολικού χρόνου ζωής τους, καταλαμβάνοντας όμως ζωτικό χώρο όταν είναι παρκαρισμένα στην πόλη. Το City Car έχει μήκος μόλις 2,5 μέτρα - σχεδόν τρεις φορές μικρότερο από ένα τυπικό οικογενειακό αυτοκίνητο - και διπλώνει κατά τη στάθμευσή του ώστε να ελαχιστοποιείται ο χώρος που καταλαμβάνει.

Το εργαστήριο Media Lab, όπου εργάζεται καθημερινά ο κ. Παπανικολάου - ο οποίος ξεκίνησε ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΜΙΤ και σήμερα είναι υπεύθυνος του προγράμματος Mobility on Demand, ενός «έξυπνου» συστήματος διαχείρισης της ενοικίασης των αυτοκινήτων - μοιάζει με παιχνιδότοπο. Ένας φουσκωτός ελέφαντας κρέμεται από την οροφή, ενώ σκόρπιες μακέτες και προσχέδια βρίσκονται απλωμένα παντού: στους τοίχους, τα τραπέζια, το πάτωμα. Το City Car, όμως, δεν είναι καθόλου παιχνίδι.

Ισπανικές αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευάζουν από τον περασμένο Oκτώβριο το πρότυπο City Car, με προοπτική το 2013 να κυκλοφορήσουν στην αγορά τα πρώτα 700 αυτοκίνητα. O κ. Παπανικολάου μας λέει ότι το City Car δεν θα αντικαθιστά τα ιδιωτικά μας αυτοκίνητα, τα ταξί και τα λεωφορεία, αλλά θα είναι απλά ένα νέο είδος οχήματος που θα προωθεί την κοινωνική ευθύνη και πιο αποτελεσματικούς τρόπους μετακίνησης εντός πόλεως.


Ο σχεδιασμός

Το City Car κάνει μανούβρες σε πολύ μικρούς χώρους και «σφηνώνει» σε μικροσκοπικές θέσεις πάρκινγκ χωρίς να κάνει όπισθεν. Έχει ηλεκτρικούς κινητήρες, πλήρως ενσωματωμένους στους τροχούς, και συστήματα ανάρτησης, που ονομάζονται «Wheel Robots».
Τα Wheel Robots εκμηδενίζουν την ανάγκη ύπαρξης εξαρτημάτων όπως κεντρικός κινητήρας, κιβώτιο ταχυτήτων και διαφορικό και ελέγχουν τους τροχούς δίνοντάς τους τη δυνατότητα στροφής 90 και 120 μοιρών κατά την κίνηση.

O αρχιτέκτονας Τάσος Δήμας προστέθηκε στην ομάδα «Smart Cities» το 2007. Σπούδασε με υποτροφία από το MIT και κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού του στις Αρχιτεκτονικές Μελέτες και τον Τομέα Υπολογιστικού Σχεδιασμού (SMArchS) εργάστηκε για τη δημιουργία του καντράν του αυτοκινήτου. Μας λέει ότι στόχος της ομάδας ήταν να προσαρμόσει πλήρως το μελλοντικό εσωτερικό του αυτοκινήτου στις ανάγκες του χρήστη.

«Θέλαμε να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο χρηστικό για τον οδηγό, προσθέτοντας ασύρματο Ιντερνέτ και υπηρεσίες όπως το Google Maps, που θα του επιτρέπουν να βρει εύκολα διάφορα σημεία κατά τη διαδρομή του μέσα στην πόλη και την ακριβή τοποθεσία, σε πραγματικό χρόνο, φίλων του που μετακινούνται επίσης με City Cars».

Oι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο οδικό δίκτυο (6.430.000 χλμ.)
 
Top Bottom