Ροή

Cheesecake-μηλόπιτα

gavraki

Active member
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
2,820
Βαθμολογία
0
Points
36
Location
Rhodos
recipie_1510_main_th.jpg


για τη βάση:
1 φλιτζ. ζάχαρη
2 φλιτζ. βούτυρο
3 φλιτζ. αλεύρι
μαρμελάδα μήλου
παντεσπάνι σοκολάτας

για τη κρέμα:
3 κόκκινα μήλα
2 φλιτζ. κρέμα ζαχαροπλαστικής
4 φλιτζ. γερμανικό τυρί κβάρκ
3 αυγά
1 φλιτζ. άνθος αραβοσίτου
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. τριμμένη φλούδα λεμονιού
1 κουτ. γλυκού βανίλια
1 κουτ. γλ. αλάτι

για τα καραμελωμένα μήλα:
3 κόκκινα μήλα
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 κουτ. βούτυρο
½ φλιτζ. νερό ή χυμό μήλου

για το ζελέ μήλου:
μαρμελάδα μήλου
χυμός μήλου
ζάχαρη

σαντιγί
10 φύλλα μέντας
σπορέλαιο για τηγάνισμα

εκτελεση

ξεκινάμε φτιάχνοντας ένα πάτο ζύμης. είναι μια βάση την οποία τη χρησιμοποιούν πάντα οι γερμανοί στις τούρτες και τα γλυκά τους. είναι πολύ απλή στην εκτέλεση της, αρκεί να θυμάστε πάντα τον χρυσό κανόνα:
1 δόση ζάχαρη, 2 δόσεις βούτυρο, 3 δόσεις αλεύρι και καλό ανακάτεμα.
ανοίγουμε με αυτό το μείγμα ένα χοντρούτσικο φύλλο στις διαστάσεις της φόρμας μας. χρειαζόμαστε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση.

ρίχνουμε σε ένα μπολ τη κρέμα ζαχαροπλαστικής και σπάμε σε ένα βαθύ πιάτο τρία αυγά. προσθέτουμε τα αυγά στο μπολ χωρίς να τα χτυπήσουμε. ανακατεύουμε καλά τη κρέμα ζαχαροπλαστικής με τα αυγά μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα. στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια. ακολουθεί το ξύσμα λεμονιού που δίνει υπέροχη γεύση στο τζιζκέικ. (το παγωμένο ξύσμα λεμονιού, είναι μια ωραία ιδέα για φυσικό αρωματικό στα γλυκά σας. διατηρείται στη κατάψυξη.) προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι για να ολοκληρώσει το άρωμα και να δώσει πολύ γεύση στο τζιζκέικ. στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο μπολ το σημαντικότερο υλικό: το τυρί κουάρκ. αυτό είναι φρέσκο γερμανικό τυρί, έχει ελαφριά ξινή γεύση και δίνει ιδιαίτερο άρωμα στο τζιζκέικ, το οποίο ταιριάζει πολύ με το μήλο. ανακατεύουμε όλα τα υλικά για 1-2 λεπτά. στο τέλος προσθέτουμε τα μήλα, κομμένα σε κυδωνάτο σχήμα και ανακατεύουμε καλά για να μοιραστούν ομοιόμορφα μέσα στο μείγμα. καλό είναι να έχουμε μαλακώσει τα μήλα πριν τα χρησιμοποιήσουμε σε ένα τηγανάκι με λίγο νερό.
ξεκινάμε να συνθέτουμε το τζιζκέικ μήλο. κολλάμε πάνω στο πάτο ζαχαροπλαστικής ένα παντεσπάνι σοκολάτα που το βρίσκουμε έτοιμο στο εμπόριο. (χρησιμοποιούμε μαρμελάδα μήλου για κόλλα!) τοποθετούμε το στεφάνι της φόρμας γύρω από το παντεσπάνι. προσθέτουμε το μείγμα μήλου-τυριού που φτιάξαμε. απλώνουμε ομοιόμορφα. το κέικ ψήνεται για μια ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°c.

ενώ το τζιζκέικ ψήνεται καραμελώνουμε τα μήλα για τη διακόσμηση του τζιζκέικ. για να καραμελώσουμε ζάχαρη το τηγάνι πρέπει να είναι πολύ ζεστό. ρίχνουμε στο τηγάνι σιγά-σιγά τη ζάχαρη. όταν αρχίσει να παίρνει ένα ωραίο χρώμα πρέπει να χαμηλώσουμε τη φωτιά αλλιώς θα καεί. όταν πάρει καφετί χρώμα προσθέτουμε ένα κομμάτι βούτυρο και αφού λιώσει ρίχνουμε τα μήλα. τα γυρνάμε στο τηγάνι μια-δυο φορές και σβήνουμε με λίγο νερό ή χυμό μήλου. λόγω του υγρού που προσθέτουμε τα μήλα απορροφούν καλύτερα το άρωμα και η ζάχαρη διαλύεται γρηγορότερα. ανακατεύουμε πάλι και σε ένα λεπτό κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και βγάζουμε τα μήλα.
στη συνέχεια φτιάχνουμε ένα ζελέ μήλου ανακατεύοντας μαρμελάδα μήλου, χυμό μήλου, ζάχαρη και τη καραμέλα που έμεινε στο τηγάνι.

πάλι για διακοσμητικούς λόγους, τηγανίζουμε σε σπορέλαιο φύλλα μέντας. είναι σημαντικό το λάδι να μην είναι πολύ ζεστό. γυρίζουμε τα φύλλα στο τηγάνι για ένα λεπτό και τα βγάζουμε αμέσως.
τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί που θα ρουφήξει όλο το λάδι για να μείνει καθαρή η γεύση από τα πράσινα κριτσανιστά φυλλαράκια.

όταν βγει το τζιζκέικ από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τοποθετούμε τα μήλα σε σχήμα σαλίγκαρου. περιχύνουμε με το ζελέ μήλου. είναι σημαντικό να μοιραστεί ομοιόμορφα. όταν πήξει το ζελέ αφαιρούμε το στεφανάκι της φόρμας. διακοσμούμε με ροζέτες μαρέγκας και προσθέτουμε σε κάθε ροζέτα μια τηγανητή μέντα. η γεύση της μέντας ταιριάζει πολύ με τη μαρέγκα.
η μηλόπιτα σε μορφή τζιζκέικ είναι έτοιμη! απολαύστε την!
 
Top Bottom