Συστατικά:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
2 κουταλάκια βανίλια
1 συσκευασία ταχίνι
2 ασπράδια αυγού,
(προαιρετικά)
1 φλ. κομμένα αμύγδαλα,
ή ανάλατα Αιγίνης
Εκτέλεση:
-Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα και βράζουμε περίπου για 15 με 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν σφιχτό σιρόπι, του οποίου οι σταγόνες όταν πέσουν μέσα σε μια μικρή λεκάνη με κρύο νερό, να σχηματίζουν σταθερή σφαίρα, που δεν θα μεταβάλεται το σχήμα της καθώς την αγγίζουμε (ή σε θερμοκρασία 125 °C). Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και αρωματίζουμε με 1 κουταλάκι βανίλια.
-Ρίχνουμε το ταχίνι και όλο το περισσευούμενο λάδι του, σ' ένα ηλεκτρικό μίξερ. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι βανίλια (αυτό που έμεινε). Χτυπάμε μέχρι να ανακατωθεί καλά και να αποκτήσει βελούδινη και κρεμώδη υφή.
Αν πρόκειται να προσθέσουμε ασπράδι αυγού, το κάνουμε τώρα, αφού προηγουμένως το χτυπήσουμε σε σφιχτή μαρέγκα.
-Σταδιακά προσθέτουμε τα 3/4 από το αρωματισμένο σιρόπι ζάχαρης στο ταχίνι, ενώ συνεχίζουμε το κτύπημα διαρκώς. Αυτό βοηθάει στο σχηματισμό κρυστάλλων ζάχαρης, οι οποίοι θα δώσουν στο χαλβά μας τη χαρακτηριστική υφή, που πρέπει να έχει. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το υπόλοιπο σιρόπι, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ανακατωθούν καλά όλα τα υλικά, και μέχρι το μίγμα να στέκεται.
-Πιέζουμε το μίγμα σε πλαστικό δοχείο, σε λαδομένο ταψί ή φόρμα για κέικ (χρησιμοποιούμε μια επίπεδη βάση για το πρεσάρισμα του χαλβά στη φόρμα, ή το πετυχαίνουμε με τη βοήθεια ενός λαδόχαρτου, πιέζοντας τμηματικά σε γραμμές). Σκεπάζουμε το χαλβά και τον αφήνουμε στο ψυγείο για 36 ώρες.
-Κόβουμε όταν κρυώσει, με κοφτερό μαχαίρι (αν ο χαλβάς είναι μαλακότερος από τα καρύδια, είναι δύσκολο να κοπεί ομαλά, σε ίσια κομμάτια).
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
-Πολλά μυρωδικά ? όπως το κάρδαμο ή το ροδόνερο ? είναι καλύτερα να προστεθούν σχεδόν μόλις ολοκληρωθεί το βράσιμο του σιροπιού, ώστε να διατηρήσουν αρκετό από το άρωμά τους, χωρίς να εξατμιστεί όλο στην ατμόσφαιρα.
-Σε κάποιες παραλλαγές προσθέτουν ασπράδι αυγού, κάτι που δεν περιέχει ο χαλβάς του εμπορίου.
-Μπορούμε να προσθέσουμε καρύδια, φυστίκια, αμύγδαλα ή φουντούκια. Αξίζει την προσπάθεια να
ζεματίσουμε τα αμύγδαλα και να ψήσουμε για λίγο τα καρύδια σε μέτριο φούρνο (180 °C). Η ποσότητα που θα προσθέσουμε εξαρτάται από τις δικές μας προτιμήσεις - στο μίγμα αυτό άνετα μπορούν να προστεθούν 250 γραμμάρια καρύδια αν σας αρέσει καρυδάτος ο χαλβάς, ο χαλβάς του εμπορίου περιέχει πολύ λιγότερα.
-Φουντούκια και φυστίκια Αιγίνης (ανάλατα) μπορούμε να τα καβουρδίσουμε και μετά να τα τρίψουμε με μια πετσέτα φαγητού, για να τα καθαρίσουμε από το φλούδι τους.
-Αναλογίες σε γραμμάρια: 280 γραμ. ζάχαρη, 100 ml νερό, μυρωδικά, 340 γραμ. ταχίνι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
2 κουταλάκια βανίλια
1 συσκευασία ταχίνι
2 ασπράδια αυγού,
(προαιρετικά)
1 φλ. κομμένα αμύγδαλα,
ή ανάλατα Αιγίνης
Εκτέλεση:
-Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα και βράζουμε περίπου για 15 με 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν σφιχτό σιρόπι, του οποίου οι σταγόνες όταν πέσουν μέσα σε μια μικρή λεκάνη με κρύο νερό, να σχηματίζουν σταθερή σφαίρα, που δεν θα μεταβάλεται το σχήμα της καθώς την αγγίζουμε (ή σε θερμοκρασία 125 °C). Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και αρωματίζουμε με 1 κουταλάκι βανίλια.
-Ρίχνουμε το ταχίνι και όλο το περισσευούμενο λάδι του, σ' ένα ηλεκτρικό μίξερ. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι βανίλια (αυτό που έμεινε). Χτυπάμε μέχρι να ανακατωθεί καλά και να αποκτήσει βελούδινη και κρεμώδη υφή.
Αν πρόκειται να προσθέσουμε ασπράδι αυγού, το κάνουμε τώρα, αφού προηγουμένως το χτυπήσουμε σε σφιχτή μαρέγκα.
-Σταδιακά προσθέτουμε τα 3/4 από το αρωματισμένο σιρόπι ζάχαρης στο ταχίνι, ενώ συνεχίζουμε το κτύπημα διαρκώς. Αυτό βοηθάει στο σχηματισμό κρυστάλλων ζάχαρης, οι οποίοι θα δώσουν στο χαλβά μας τη χαρακτηριστική υφή, που πρέπει να έχει. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το υπόλοιπο σιρόπι, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ανακατωθούν καλά όλα τα υλικά, και μέχρι το μίγμα να στέκεται.
-Πιέζουμε το μίγμα σε πλαστικό δοχείο, σε λαδομένο ταψί ή φόρμα για κέικ (χρησιμοποιούμε μια επίπεδη βάση για το πρεσάρισμα του χαλβά στη φόρμα, ή το πετυχαίνουμε με τη βοήθεια ενός λαδόχαρτου, πιέζοντας τμηματικά σε γραμμές). Σκεπάζουμε το χαλβά και τον αφήνουμε στο ψυγείο για 36 ώρες.
-Κόβουμε όταν κρυώσει, με κοφτερό μαχαίρι (αν ο χαλβάς είναι μαλακότερος από τα καρύδια, είναι δύσκολο να κοπεί ομαλά, σε ίσια κομμάτια).
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
-Πολλά μυρωδικά ? όπως το κάρδαμο ή το ροδόνερο ? είναι καλύτερα να προστεθούν σχεδόν μόλις ολοκληρωθεί το βράσιμο του σιροπιού, ώστε να διατηρήσουν αρκετό από το άρωμά τους, χωρίς να εξατμιστεί όλο στην ατμόσφαιρα.
-Σε κάποιες παραλλαγές προσθέτουν ασπράδι αυγού, κάτι που δεν περιέχει ο χαλβάς του εμπορίου.
-Μπορούμε να προσθέσουμε καρύδια, φυστίκια, αμύγδαλα ή φουντούκια. Αξίζει την προσπάθεια να
ζεματίσουμε τα αμύγδαλα και να ψήσουμε για λίγο τα καρύδια σε μέτριο φούρνο (180 °C). Η ποσότητα που θα προσθέσουμε εξαρτάται από τις δικές μας προτιμήσεις - στο μίγμα αυτό άνετα μπορούν να προστεθούν 250 γραμμάρια καρύδια αν σας αρέσει καρυδάτος ο χαλβάς, ο χαλβάς του εμπορίου περιέχει πολύ λιγότερα.
-Φουντούκια και φυστίκια Αιγίνης (ανάλατα) μπορούμε να τα καβουρδίσουμε και μετά να τα τρίψουμε με μια πετσέτα φαγητού, για να τα καθαρίσουμε από το φλούδι τους.
-Αναλογίες σε γραμμάρια: 280 γραμ. ζάχαρη, 100 ml νερό, μυρωδικά, 340 γραμ. ταχίνι