ΥΛΙΚΑ
1 ? κιλά Ζάχαρη
2 ποτήρια Νερό
1 κουτ. σούπας χυμό Λεμόνι
320 γραμ. Αμύγδαλο ψιλοκοπανισμένο
1 Βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ασπρίζουμε το αμύγδαλο και το αφήνουμε αρκετές ώρες να στεγνώσει πολύ καλά. Το κοπανίζουμε πάρα πολύ καλά, έτσι που να γίνει σαν λεπτή σκόνη. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν και αφήνουμε το σιρόπι να γίνει πολύ πυκνό. Δοκιμάζουμε αν είναι καλό, ρίχνοντας μια σταγόνα σε ένα ποτήρι νερό. Πρέπει να μείνει αδιάλυτη. Προσθέτουμε τότε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια και αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά. Το ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να κρυώσει και να ασπρίσει, όπως η μαστίχα. Όταν ασπρίσει και κρυώσει εντελώς, αρχίζουμε να ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το ψιλοκοπανισμένο αμύγδαλο, χτυπώντας πάντα το μίγμα πολύ καλά, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το σερβίρουμε σε γυάλινα καθαρά και στεγνά βάζα.
1 ? κιλά Ζάχαρη
2 ποτήρια Νερό
1 κουτ. σούπας χυμό Λεμόνι
320 γραμ. Αμύγδαλο ψιλοκοπανισμένο
1 Βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ασπρίζουμε το αμύγδαλο και το αφήνουμε αρκετές ώρες να στεγνώσει πολύ καλά. Το κοπανίζουμε πάρα πολύ καλά, έτσι που να γίνει σαν λεπτή σκόνη. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν και αφήνουμε το σιρόπι να γίνει πολύ πυκνό. Δοκιμάζουμε αν είναι καλό, ρίχνοντας μια σταγόνα σε ένα ποτήρι νερό. Πρέπει να μείνει αδιάλυτη. Προσθέτουμε τότε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια και αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά. Το ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να κρυώσει και να ασπρίσει, όπως η μαστίχα. Όταν ασπρίσει και κρυώσει εντελώς, αρχίζουμε να ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το ψιλοκοπανισμένο αμύγδαλο, χτυπώντας πάντα το μίγμα πολύ καλά, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το σερβίρουμε σε γυάλινα καθαρά και στεγνά βάζα.