RC_Andreas
Administrator
Ένας πλανήτης στο μέγεθος του Δία, τον οποίο εντόπισαν Ευρωπαίοι αστρονόμοι στον Μίλκι Ουέι, είναι πιθανότατα ο πρώτος γνωστός πλανήτης που έφτασε εδώ από άλλο γαλαξία. Όμως... το σημαντικότερο στην ανακάλυψη δεν είναι τόσο η προέλευσή του ξένου, όσο οι ανατροπές που φέρνει στη θεωρία για το σχηματισμό των πλανητικών συστημάτων.
Ο νέος εξωπλανήτης ένας αφιλόξενος, καυτός κόσμος αποτελούμενος από αέρια, εντοπίστηκε να περιφέρεται γύρω από το ετοιμοθάνατο άστρο HIP 13044, το οποίο βρίσκεται στον Γαλαξία μας, σε απόσταση 2.000 ετών φωτός, στην κατεύθυνση του αστερισμού της Καμίνου.
Οι αστρονόμοι γνώριζαν ότι το συγκεκριμένο άστρο -ένας κόκκινος γίγαντας- προέρχεται από άλλο γαλαξία: Ανήκει στο λεγόμενο ρεύμα Χέλμι, μια ομάδα άστρων που τέμνει το επίπεδο του Γαλαξία μας.
Το ρεύμα Χέλμι είναι τα κατάλοιπα ενός μικρού γαλαξία που καταβροχθίστηκε από τον Μίλκι Ουέι πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.
Κατάλοιπο αυτού του «κοσμικού κανιβαλισμού», όπως τον αποκαλούν οι ερευνητές, ο εξωπλανήτης είναι ο πρώτος που γνωρίζουμε ότι έχει εξωγαλαξιακή προέλευση.
«Από ό,τι γνωρίζω, είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένας τέτοιος πλανήτης. Ήρθε στον Γαλαξία μας πριν από 6 με 9 δισεκατομμύρια χρόνια, οπότε είναι σαν επισκέπτης» δήλωσε στο Reuters ο Τζόνι Σετιάβαν του γερμανικού Ινστιτούτου Αστρονομίας Max Planck, επικεφαλής της μελέτης.
Περίπου 500 πλανήτες εκτός του Ηλιακού Συστήματος έχουν καταμετρηθεί από την ανακάλυψη του πρώτου τέτοιου σώματος το 1995. Όλοι, όμως, βρίσκονταν εντός του Γαλαξία και σχετικά κοντά στη Γη.
Η νέα ανακάλυψη δημοσιεύεται στο Science Express, τη διαδικτυακή έκδοση του κορυφαίου περιοδικού Science.
Ανατροπή
Ο γιγάντιος πλανήτης έγινε αντιληπτός λόγω του ασθενούς κλυδωνισμού που προκαλεί με το βαρυτικό του πεδίου στην κίνηση του μητρικού του άστρου. Ανακαλύφθηκε σε φασματογραφίας υψηλής ανάλυσης που έδωσε το τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO) στη Λα Σίλα της Χιλής.
Το παράξενο με αυτόν τον αέριο γίγαντα δεν είναι μόνο η εξωγαλαξιακή του προέλευση αλλά και τα χαρακτηριστικά του μητρικού άστρου.
Το HIP 13044 άστρο, που έχει σχεδόν εξαντλήσει τα καύσιμά του και έχει διογκωθεί σε κόκκινο γίγαντα, είναι ένα πραγματικά αρχαίο άστρο που δεν περιέχει σχεδόν καθόλου βαριά χημικά στοιχεία και μέταλλα.
Μέχρι σήμερα, οι αστρονόμοι πίστευαν ότι τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για τον σχηματισμό πλανητών σε τροχιά γύρω από το άστρο -κανονικά, μικροί βράχοι που αποτελούνται από τέτοια υλικά αποτελούν τους πυρήνες γύρω από τους οποίους συγκεντρώνονται υλικά και σχηματίζουν σταδιακά πλανήτες.
Η τελευταία ανακάλυψη αναγκάζει τώρα τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν την κρατούσα άποψη.
«Είναι πραγματικά δύσκολο να εξηγηθεί με βάση το καθιερωμένο μοντέλο [...] πώς ένα τέτοιο άστρο, το οποίο δεν περιέχει σχεδόν καθόλου βαριά στοιχεία, μπόρεσε να σχηματίσει πλανήτες» δήλωσε ο Δρ Σετιάβαν στο AFP.
«Οι πλανήτες που περιφέρονται γύρω από άστρα σαν κι αυτό πιθανότατα σχηματίζονται με διαφορετικό τρόπο» είπε.