RC_Andreas
Administrator
Ημερολογιακά βρισκόμαστε έναν μήνα πριν προταθεί προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εμπορική συμφωνία που βαφτίστηκε νομοσχέδιο και φέρει την ονομασία ACTA.
Λίγες ημέρες πριν και συγκεκριμένα την Παρασκευή 5 Μαΐου η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Neelie Kroes, υπεύθυνη για την Ψηφιακή Ατζέντα, στο συνέδριο Republica που διεξήχθη στο Βερολίνο, δήλωσε πως έχει γίνει αντιληπτή η δυναμική του κινήματος που αντιστάθηκε στη συμφωνία ACTA και συμπλήρωσε πως σύντομα θα ζούμε σε ένα κόσμο χωρίς αυτή.
Σας ακούγεται καλό το παραπάνω έτσι? Και με την πρώτη ματιά ειναι.
Ζώντας όμως σε έναν κόσμο που ακόμα και αυτή η Ευρωπαϊκή επιτροπή και κοινοβούλιο απαρτίζεται από πολιτικούς οι οποίοι ειναι δέσμιοι των εταιρειών και με κανέναν απολύτως σεβασμό στον άνθρωπο και την κοινωνική πρόνοια, έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι το ACTA δεν τελείωσε και ούτε πρόκειται.
Ναι, ίσως τελείωσε η ονομασία ACTA και επιβληθεί με κάποια άλλη τελικά, όμως ακόμα και τώρα το ACTA πλανάται πάνω από το διαδίκτυο και την ελευθερία αυτού.
Κατ' επέκταση βέβαια πλανάται και επάνω στην ίδια την καθημερινότητα μας, εκτός του διαδικτύου.
Από την Παρασκευή το βράδυ, έχουμε έρθει σε επαφή με πολλές πηγές για το συγκεκριμένο θέμα. Κάποια στιγμη καταλάβαμε πως έχουμε στα χέρια μας μια πιο σφαιρική άποψη όλου αυτού του θέματος, καθώς δεν ειναι κάτι μεμονωμένο μα ένα κομμάτι στο παζλ της δημιουργηθήσας κατάστασης σε Πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
-Για να τα δούμε όμως λίγο καλύτερα, ώστε να κατανοηθούν οι ανησυχίες μας:
Η Neelie Kroes, στην ουσία, προανήγγειλε την απόσυρση της συνθήκης ACTA, όπως προείπαμε.
Χρονική συγκυρία που έγινε αυτό ήταν οι εκλογές σε Γαλλία, Ελλάδα, οι διαδηλώσεις και ταραχές σε όλες σχεδον τις Ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν θέλει πιο πολύ ανάλυση. Το ξέρουμε καλά ότι αυτό φοβούνται οι τραπεζίτες, τεχνοκράτες, πολιτικοί, εταιρείες με τεράστια οικονομικά συμφέροντα, σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη αυτό το διάστημα. Την επανάσταση και τις ανατροπές που θα μπορούσε να οδηγήσει αυτή.
Εν μέσω λοιπόν, μια κρίσης (τους) και με μέτρα που υποδουλώνουν τον άνθρωπο, απλά υπαναχώρησαν, καθώς έβλεπαν την δυναμική που είχε όλο αυτό το θέμα.
Ίσως αυτό (ACTA), να ήταν και η σπίθα που θα ξεκινούσε μια σειρά γεγονότων.
Να δούμε πιο καλά την πρόταση που είπε η ίδια η Neelie Kroes:
Αυτό που συμπεραίνουμε από τα λόγια της Ολλανδής Επιτρόπου, ειναι ότι πρώτιστο ρόλο έπαιξαν οι έντονες αντιδράσεις του κόσμου και αυτό ήταν που θορύβησε τους Ευρωπαίους πολιτικούς.
Επανέλαβε μια σημαντική φράση παγίδα και έδωσε παραδείγματα που ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη (που στη πλειονότητα έχει άγνοια).
Η λέξεις αυτές ειναι: δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία χωρίς ασφάλεια.
Για να δούμε τι έγινε στον κόσμο την τελευταία φορά που μας είπαν κάτι τέτοιο, με αφορμή το χτύπημα στους δίδυμους πύργους, στις ΗΠΑ, την 11η Σεπτεμβρίου.
Στο όνομα αυτής της ασφάλειας δημιουργήθηκαν νόμοι οι οποίοι εκτός από την απαγόρευση της ελεύθερης μετακίνησης, καταπατούν κάθε προσωπικό δεδομένο και ανθρώπινη αξιοπρέπεια (όσοι έχετε κάνει υπερατλαντικά ταξίδια την τελευταία δεκαετία, αντιλαμβάνεστε τι εννοώ).
Αυτό βέβαια δεν ήταν απλά ένας νόμος, μα μια σειρά από νομοθετήματα σε εθνικά κοινοβούλια, τα οποία (ως συνήθως), περάσαν χωρίς διαβούλευση και βρισκόμαστε σε μια κατάσταση σαν την σημερινή, όπου ο καθημερινός άνθρωπος, πρέπει να δώσει μάχη για τα αυτονόητα, έχοντας γύρω του μια μέγγενη η οποία έχει κλείσει πολύ σφιχτά, στενεύοντας κάθε πλαίσιο αντίδρασης.
Μια άλλη σημαντική χρονική συγκυρία, ειναι πως στις ΗΠΑ, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για ένα άλλο νομοσχέδιο με την ονομασία CISPA.
Να το δούμε και αυτό επιγραμματικά, μα και πως προέκυψε:
Η ιστορία έχει αρχίσει καιρό πριν. Πρώτα παρουσιάστηκε ένα νομοσχέδιο με την ονομασία SOPA, τ' οποίο στην ουσία έδινε αυξημένα δικαιώματα σε εταιρείες και στην κυβέρνηση, ενάντια στα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες του ανθρώπου και του διαδικτύου.
Αυτό αποσύρθηκε άρον-άρον και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Οbama, εν όψι των εκλογών που ερχόντουσαν στις ΗΠΑ.
Δε νομίζω να πίστεψε και κανείς τις δηλώσεις του και αυτό, όπως αναφέραμε πιο πάνω, φάνηκε με το νομοσχέδιο CISPA.
Kαι εδώ θα πείτε πολλοί και τι σχέση έχει η Ευρώπη η ο υπόλοιπος κόσμος με τις ΗΠΑ Λάθος σκέψη αρχής- εξ' αρχής αυτό.
Φυσικά και έχει σχέση, φυσικά και όλα πλέον, πόσο μάλλον το διαδίκτυο, μη ξεχνάτε τον Τρομονόμο που αναφέραμε και πριν. Υπάρχει στις ζωές και στη καθημερινότητα όλων μας και ας μας χωρίζει ένας ωκεανός και άπειρα χιλιόμετρα στεριάς από τις ΗΠΑ.
Μην ξεχνάτε πως με αφορμή αυτό το γεγονός, πάρθηκαν ερήμην, ένα σωρό ακόμα αποφάσεις με μορφή νόμου που καμιά σχέση δεν έχουν με ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Από την άλλη όλες οι μεγάλες πολυεθνικές κάθε είδους, έχουν σαν φυσική έδρα τις ΗΠΑ.
Αυτές επιβάλλουν τις κυβερνήσεις τους νόμους, την άνιση οικονομική κατάσταση του πλανήτη. Δεν πρόκειται βέβαια σε αυτό το άρθρο και σε αυτή την σελίδα να κανουμε κάποια βαθυστόχαστη ανάλυση σε αυτό, μα αναλογιστείτε το απλό:
Χώρες με πλούσια γεωλογικά αποθέματα, έχουν ισχυρές οικονομίες, μα λαούς που ζουν στην απόλυτη εξαθλίωση. Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα σε αυτό ειναι η μήτρα της Γης, η Αφρική. Όλο τον πλούτο αυτής της ηπείρου μα και άλλων χωρών του πλανήτη, τις εκμεταλλεύονται εταιρείες. Και αυτές πλουτίζουν, ενώ οι άνθρωποι δυστυχούν.
Και αυτές οι εταιρείες ελέγχουν την ενέργεια του πλανήτη. Έχουν την απόλυτη δύναμη δηλαδή. Και φυσικά οι εταιρείες ανήκουν σε ανθρώπους. Σε πολύ λίγους. Μια κλειστή κάστα που με τη σειρά της έχει δημιουργήσει μια ελίτ πολιτικών και δημοσιογράφων που δουλειών για αυτούς με πολύ καλή αμοιβή.
Και όλο αυτό στελεχώνεται από μια απόλυτη προστασία μιας σύγχρονης πραιτοριανής φρουράς.
Άρα?
Το βασικό ειναι το κέρδος. Και το κέρδος έρχεται από την κατανάλωση η την υπερκατανάλωση ακόμα καλύτερα. Και με προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας στη πλειοψηφία των περιπτώσεων. Είτε αυτά ειναι φαγώσιμα, είτε άλλα είδη.
Και εκεί ειναι η ουσία. Να οδηγήσουν τον άνθρωπο σε εξάρτηση από τα προϊόντα τους και με απώτερο σκοπό το κέρδος και τον έλεγχο.
Εν αναγκη αυτά να επιβληθούν και με οποιαδήποτε μορφή βίας (άμεση η έμμεση).
Και για να μη μακρηγορούμε, επειδή πιστεύω πως με τα παραπάνω έχει γίνει αντιληπτό, το τι πρόκειται να ακολουθήσει, μη ξεχνάτε, ότι εδώ στη χώρα μας, τον Ιανουάριο η Ελλάδα, χωρίς να το ξέρει κανείς, υπέγραψε στο Κιότο της Ιαπωνίας αυτή την συνθήκη (ΑCΤΑ).
Δεν είχαν πρόβλημα φίλοι μου, όταν δεν πέρναγαν κανένα νομοσχέδιο που θα βοηθούσε τους ανθρώπους, να υπογράψουν ένα ακόμα που θέτει τέρμα στις ανθρώπινες ελευθερίες.
Σας παραθέτω και την ξύλινη απάντηση που έδωσε ο υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, του Υπουργείου (κατ' όνομα) Δικαιοσύνης και Διαφάνειας (όπου βλέπετε πομπώδη ονόματα σε υπουργεία, να είσαστε βέβαιοι πως ειναι ακριβώς το αντίθετο), σε επερώτηση στου βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή (ανεξάρτητος εκείνη την περίοδο):
Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω και την απόσυρση της υπογραφής από κάποιες χώρες (Λετονίας, Πολωνίας, Τσεχίας, Σλοβακίας, Ολλανδίας, Βουλγαρίας), λόγω των έντονων διαμαρτυριών και των τυχόν πολιτικών καταστάσεων σε αυτές τις χώρες, η Ευρωπαϊκή επιτροπή θορυβήθηκε και προσπαθεί να πείσει, πως αποσύρει εντελώς το νομοσχέδιο.
Η αλήθεια όμως, ειναι πως μπαίνει στο συρτάρι. Όπως ακριβώς έγινε αρκετούς μήνες νωρίτερα στις ΗΠΑ με το SOPA.
Εν κατακλείδι, αν οι ΗΠΑ εφαρμόσουν το CISPA η ότι άλλο, αυτό θα επεκταθεί σε λίγους μήνες σε ολόκληρο τον κόσμο, με πρώτη την Ευρώπη.
Ήδη με αδιαφανείς διαδικασίες κάθε προσπάθεια και σελίδα διαμοιρασμού κλείνει και οι υπεύθυνοι τους οδηγούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, ακόμα και με διακρατικές συμφωνίες (όπως στη περίπτωση του ιδιοκτήτη του MegaUpload).
Οι πάροχοι, οι εταιρείες που χρυσοπληρώνουμε για να μας δίνουν την (κακής ποιότητας) σύνδεση στο διαδίκτυο, γνωρίζουν πλήρως το ιστορικό του καθενός μας.
Που πήγε, τι είδε, πόση ώρα παρέμεινε εκεί, κλπ. Όλα αυτά ειναι καταγεγραμμένα στις βάσεις δεδομένων τους και δεν σβήνονται ποτέ.
Ένα από τα ζητούμενα ειναι να βρεθεί ο νόμιμος τρόπος (τους), αυτά να δίνονται στις υπηρεσίες ασφαλείας για την όποια χρήση κρίνουν (μόνο εις βάρος μας θα ειναι) και από την άλλη να αποτραπεί οποιαδήποτε μεμονωμένη προσπάθεια δημιουργικότητας, καθώς υπάρχει περίπτωση κάτι τέτοιο να μειώσει τα κέρδη των εταιρειών.
Στη πράξη λοιπόν, με τις νομιμοφανείς διαδικασίες τους ακόμα κι' αν η επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέβαλε την ψηφοφορία για το θέμα, υπολείπονται οι ψηφοφορίες 4 ακόμα επιτροπών, καθώς και η απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η τελική ψηφοφορία έχει οριστεί για την 20η Ιουνίου από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου και στη συνέχεια θα πάει στο Ευρωκοινοβούλιο για την τελική ψήφιση η απόρριψη του.
Η ψηφοφορία για τη συμφωνία ACTA στο Ευρωκοινοβούλιο έχει οριστεί για τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, αλλά δεν είναι γνωστό διεξαχθεί τότε η θα πάρει αναβολή.
Αν λοιπόν, είμαστε διορατικοί άνθρωποι και έχουμε μάθει παθαίνοντας πολλά, από τις πολιτικές αποφάσεις και δηλώσεις, μην επαναπαυόμαστε.
Ίσως αυτό ακριβώς να ειναι και η επιδίωξη. Ο εφησυχασμός και το σβήσιμο ενός φιτιλιού που ειναι ικανό να επιφέρει ένα παγκόσμιο ντόμινο εξεγέρσεων και ανατροπών εις βάρος κυβερνήσεων και εταιρειών.
Αν περάσει για παράδειγμα το CISPA στις ΗΠΑ, τότε θα έρθει και εδώ και μηδαμινή σημασία έχει το όνομα που θα φέρει. Το αποτέλεσμα θα ειναι το ίδιο.
Τερματισμός ατομικών ελευθεριών, δικαίωμα έλεγχου των κινήσεων του ανθρώπου σε εταιρείες και υπηρεσίες ασφαλείας, φίμωση των φωνών που ενημερώνουν και ξεσηκώνουν, στέρηση της ατομικής η ομαδικής δημιουργίας και ένας κόσμος υπό έλεγχο με ρομποτοειδή συμπεριφορά και συνεχή κατανάλωση.
Και δεν θα σταματήσουν μέχρι να τα καταφέρουν. Ήδη η θηλιά έχει αρχίσει να κλείνει επικίνδυνα γύρω μας.
Οι εποχές ειναι πονηρές και ειναι εις βάρος μας. Μην έχετε καχυποψία για τον συνάνθρωπο σας, ότι χρώμα και αν έχει, ότι γλωσσά και αν μιλάει.
Να έχετε καχυποψία σε όσους παίρνουν αποφάσεις, σαν μια κλειστή ελίτ, τσουβαλιάζοντας και ομαδοποιώντας τους ανθρώπους.
Και σταματήστε να αγοράζετε ότι να ναι, Δεν σημαίνει πως αυτά που μας βομβαρδίζουν με διαφημίσεις και προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα χρειαζόμαστε, πως ειναι πράγματι έτσι.
Αυτό που εφαρμόζουν στο διαδίκτυο, θα το βρείτε σε λίγο και στην καθημερινότητα σας. Θα εφαρμοστεί και στην ίδια μας την ζωή.
osarena.net
Λίγες ημέρες πριν και συγκεκριμένα την Παρασκευή 5 Μαΐου η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Neelie Kroes, υπεύθυνη για την Ψηφιακή Ατζέντα, στο συνέδριο Republica που διεξήχθη στο Βερολίνο, δήλωσε πως έχει γίνει αντιληπτή η δυναμική του κινήματος που αντιστάθηκε στη συμφωνία ACTA και συμπλήρωσε πως σύντομα θα ζούμε σε ένα κόσμο χωρίς αυτή.
Σας ακούγεται καλό το παραπάνω έτσι? Και με την πρώτη ματιά ειναι.
Ζώντας όμως σε έναν κόσμο που ακόμα και αυτή η Ευρωπαϊκή επιτροπή και κοινοβούλιο απαρτίζεται από πολιτικούς οι οποίοι ειναι δέσμιοι των εταιρειών και με κανέναν απολύτως σεβασμό στον άνθρωπο και την κοινωνική πρόνοια, έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι το ACTA δεν τελείωσε και ούτε πρόκειται.
Ναι, ίσως τελείωσε η ονομασία ACTA και επιβληθεί με κάποια άλλη τελικά, όμως ακόμα και τώρα το ACTA πλανάται πάνω από το διαδίκτυο και την ελευθερία αυτού.
Κατ' επέκταση βέβαια πλανάται και επάνω στην ίδια την καθημερινότητα μας, εκτός του διαδικτύου.
Από την Παρασκευή το βράδυ, έχουμε έρθει σε επαφή με πολλές πηγές για το συγκεκριμένο θέμα. Κάποια στιγμη καταλάβαμε πως έχουμε στα χέρια μας μια πιο σφαιρική άποψη όλου αυτού του θέματος, καθώς δεν ειναι κάτι μεμονωμένο μα ένα κομμάτι στο παζλ της δημιουργηθήσας κατάστασης σε Πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
-Για να τα δούμε όμως λίγο καλύτερα, ώστε να κατανοηθούν οι ανησυχίες μας:
Η Neelie Kroes, στην ουσία, προανήγγειλε την απόσυρση της συνθήκης ACTA, όπως προείπαμε.
Χρονική συγκυρία που έγινε αυτό ήταν οι εκλογές σε Γαλλία, Ελλάδα, οι διαδηλώσεις και ταραχές σε όλες σχεδον τις Ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν θέλει πιο πολύ ανάλυση. Το ξέρουμε καλά ότι αυτό φοβούνται οι τραπεζίτες, τεχνοκράτες, πολιτικοί, εταιρείες με τεράστια οικονομικά συμφέροντα, σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη αυτό το διάστημα. Την επανάσταση και τις ανατροπές που θα μπορούσε να οδηγήσει αυτή.
Εν μέσω λοιπόν, μια κρίσης (τους) και με μέτρα που υποδουλώνουν τον άνθρωπο, απλά υπαναχώρησαν, καθώς έβλεπαν την δυναμική που είχε όλο αυτό το θέμα.
Ίσως αυτό (ACTA), να ήταν και η σπίθα που θα ξεκινούσε μια σειρά γεγονότων.
Να δούμε πιο καλά την πρόταση που είπε η ίδια η Neelie Kroes:
Η βιομηχανία του copyright πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στους ανθρώπους και όχι το αντίθετο. Οι δε έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η ACTA στην Ευρώπη: είναι μια δυνατή πολιτική φωνή και ως τέτοια την καλωσορίζω, αν και δε συμφωνώ με όλα όσα λέγονται στο συγκεκριμένο θέμα.
Παράλληλα δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία χωρίς ασφάλεια και ειναι επιτακτική η ανάγκη προστασίας από εγκλήματα που διαπράττονται στο διαδίκτυο, όπως αυτά κατά των ανηλίκων, αλλά και η παραβίαση δικτύων, δηλαδή το hacking.
Αυτό που συμπεραίνουμε από τα λόγια της Ολλανδής Επιτρόπου, ειναι ότι πρώτιστο ρόλο έπαιξαν οι έντονες αντιδράσεις του κόσμου και αυτό ήταν που θορύβησε τους Ευρωπαίους πολιτικούς.
Επανέλαβε μια σημαντική φράση παγίδα και έδωσε παραδείγματα που ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη (που στη πλειονότητα έχει άγνοια).
Η λέξεις αυτές ειναι: δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία χωρίς ασφάλεια.
Για να δούμε τι έγινε στον κόσμο την τελευταία φορά που μας είπαν κάτι τέτοιο, με αφορμή το χτύπημα στους δίδυμους πύργους, στις ΗΠΑ, την 11η Σεπτεμβρίου.
Στο όνομα αυτής της ασφάλειας δημιουργήθηκαν νόμοι οι οποίοι εκτός από την απαγόρευση της ελεύθερης μετακίνησης, καταπατούν κάθε προσωπικό δεδομένο και ανθρώπινη αξιοπρέπεια (όσοι έχετε κάνει υπερατλαντικά ταξίδια την τελευταία δεκαετία, αντιλαμβάνεστε τι εννοώ).
Αυτό βέβαια δεν ήταν απλά ένας νόμος, μα μια σειρά από νομοθετήματα σε εθνικά κοινοβούλια, τα οποία (ως συνήθως), περάσαν χωρίς διαβούλευση και βρισκόμαστε σε μια κατάσταση σαν την σημερινή, όπου ο καθημερινός άνθρωπος, πρέπει να δώσει μάχη για τα αυτονόητα, έχοντας γύρω του μια μέγγενη η οποία έχει κλείσει πολύ σφιχτά, στενεύοντας κάθε πλαίσιο αντίδρασης.
Μια άλλη σημαντική χρονική συγκυρία, ειναι πως στις ΗΠΑ, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για ένα άλλο νομοσχέδιο με την ονομασία CISPA.
Να το δούμε και αυτό επιγραμματικά, μα και πως προέκυψε:
Η ιστορία έχει αρχίσει καιρό πριν. Πρώτα παρουσιάστηκε ένα νομοσχέδιο με την ονομασία SOPA, τ' οποίο στην ουσία έδινε αυξημένα δικαιώματα σε εταιρείες και στην κυβέρνηση, ενάντια στα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες του ανθρώπου και του διαδικτύου.
Αυτό αποσύρθηκε άρον-άρον και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Οbama, εν όψι των εκλογών που ερχόντουσαν στις ΗΠΑ.
Δε νομίζω να πίστεψε και κανείς τις δηλώσεις του και αυτό, όπως αναφέραμε πιο πάνω, φάνηκε με το νομοσχέδιο CISPA.
Kαι εδώ θα πείτε πολλοί και τι σχέση έχει η Ευρώπη η ο υπόλοιπος κόσμος με τις ΗΠΑ Λάθος σκέψη αρχής- εξ' αρχής αυτό.
Φυσικά και έχει σχέση, φυσικά και όλα πλέον, πόσο μάλλον το διαδίκτυο, μη ξεχνάτε τον Τρομονόμο που αναφέραμε και πριν. Υπάρχει στις ζωές και στη καθημερινότητα όλων μας και ας μας χωρίζει ένας ωκεανός και άπειρα χιλιόμετρα στεριάς από τις ΗΠΑ.
Μην ξεχνάτε πως με αφορμή αυτό το γεγονός, πάρθηκαν ερήμην, ένα σωρό ακόμα αποφάσεις με μορφή νόμου που καμιά σχέση δεν έχουν με ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Από την άλλη όλες οι μεγάλες πολυεθνικές κάθε είδους, έχουν σαν φυσική έδρα τις ΗΠΑ.
Αυτές επιβάλλουν τις κυβερνήσεις τους νόμους, την άνιση οικονομική κατάσταση του πλανήτη. Δεν πρόκειται βέβαια σε αυτό το άρθρο και σε αυτή την σελίδα να κανουμε κάποια βαθυστόχαστη ανάλυση σε αυτό, μα αναλογιστείτε το απλό:
Χώρες με πλούσια γεωλογικά αποθέματα, έχουν ισχυρές οικονομίες, μα λαούς που ζουν στην απόλυτη εξαθλίωση. Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα σε αυτό ειναι η μήτρα της Γης, η Αφρική. Όλο τον πλούτο αυτής της ηπείρου μα και άλλων χωρών του πλανήτη, τις εκμεταλλεύονται εταιρείες. Και αυτές πλουτίζουν, ενώ οι άνθρωποι δυστυχούν.
Και αυτές οι εταιρείες ελέγχουν την ενέργεια του πλανήτη. Έχουν την απόλυτη δύναμη δηλαδή. Και φυσικά οι εταιρείες ανήκουν σε ανθρώπους. Σε πολύ λίγους. Μια κλειστή κάστα που με τη σειρά της έχει δημιουργήσει μια ελίτ πολιτικών και δημοσιογράφων που δουλειών για αυτούς με πολύ καλή αμοιβή.
Και όλο αυτό στελεχώνεται από μια απόλυτη προστασία μιας σύγχρονης πραιτοριανής φρουράς.
Άρα?
Το βασικό ειναι το κέρδος. Και το κέρδος έρχεται από την κατανάλωση η την υπερκατανάλωση ακόμα καλύτερα. Και με προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας στη πλειοψηφία των περιπτώσεων. Είτε αυτά ειναι φαγώσιμα, είτε άλλα είδη.
Και εκεί ειναι η ουσία. Να οδηγήσουν τον άνθρωπο σε εξάρτηση από τα προϊόντα τους και με απώτερο σκοπό το κέρδος και τον έλεγχο.
Εν αναγκη αυτά να επιβληθούν και με οποιαδήποτε μορφή βίας (άμεση η έμμεση).
Και για να μη μακρηγορούμε, επειδή πιστεύω πως με τα παραπάνω έχει γίνει αντιληπτό, το τι πρόκειται να ακολουθήσει, μη ξεχνάτε, ότι εδώ στη χώρα μας, τον Ιανουάριο η Ελλάδα, χωρίς να το ξέρει κανείς, υπέγραψε στο Κιότο της Ιαπωνίας αυτή την συνθήκη (ΑCΤΑ).
Δεν είχαν πρόβλημα φίλοι μου, όταν δεν πέρναγαν κανένα νομοσχέδιο που θα βοηθούσε τους ανθρώπους, να υπογράψουν ένα ακόμα που θέτει τέρμα στις ανθρώπινες ελευθερίες.
Σας παραθέτω και την ξύλινη απάντηση που έδωσε ο υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, του Υπουργείου (κατ' όνομα) Δικαιοσύνης και Διαφάνειας (όπου βλέπετε πομπώδη ονόματα σε υπουργεία, να είσαστε βέβαιοι πως ειναι ακριβώς το αντίθετο), σε επερώτηση στου βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή (ανεξάρτητος εκείνη την περίοδο):
Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω και την απόσυρση της υπογραφής από κάποιες χώρες (Λετονίας, Πολωνίας, Τσεχίας, Σλοβακίας, Ολλανδίας, Βουλγαρίας), λόγω των έντονων διαμαρτυριών και των τυχόν πολιτικών καταστάσεων σε αυτές τις χώρες, η Ευρωπαϊκή επιτροπή θορυβήθηκε και προσπαθεί να πείσει, πως αποσύρει εντελώς το νομοσχέδιο.
Η αλήθεια όμως, ειναι πως μπαίνει στο συρτάρι. Όπως ακριβώς έγινε αρκετούς μήνες νωρίτερα στις ΗΠΑ με το SOPA.
Εν κατακλείδι, αν οι ΗΠΑ εφαρμόσουν το CISPA η ότι άλλο, αυτό θα επεκταθεί σε λίγους μήνες σε ολόκληρο τον κόσμο, με πρώτη την Ευρώπη.
Ήδη με αδιαφανείς διαδικασίες κάθε προσπάθεια και σελίδα διαμοιρασμού κλείνει και οι υπεύθυνοι τους οδηγούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, ακόμα και με διακρατικές συμφωνίες (όπως στη περίπτωση του ιδιοκτήτη του MegaUpload).
Οι πάροχοι, οι εταιρείες που χρυσοπληρώνουμε για να μας δίνουν την (κακής ποιότητας) σύνδεση στο διαδίκτυο, γνωρίζουν πλήρως το ιστορικό του καθενός μας.
Που πήγε, τι είδε, πόση ώρα παρέμεινε εκεί, κλπ. Όλα αυτά ειναι καταγεγραμμένα στις βάσεις δεδομένων τους και δεν σβήνονται ποτέ.
Ένα από τα ζητούμενα ειναι να βρεθεί ο νόμιμος τρόπος (τους), αυτά να δίνονται στις υπηρεσίες ασφαλείας για την όποια χρήση κρίνουν (μόνο εις βάρος μας θα ειναι) και από την άλλη να αποτραπεί οποιαδήποτε μεμονωμένη προσπάθεια δημιουργικότητας, καθώς υπάρχει περίπτωση κάτι τέτοιο να μειώσει τα κέρδη των εταιρειών.
Στη πράξη λοιπόν, με τις νομιμοφανείς διαδικασίες τους ακόμα κι' αν η επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέβαλε την ψηφοφορία για το θέμα, υπολείπονται οι ψηφοφορίες 4 ακόμα επιτροπών, καθώς και η απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η τελική ψηφοφορία έχει οριστεί για την 20η Ιουνίου από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου και στη συνέχεια θα πάει στο Ευρωκοινοβούλιο για την τελική ψήφιση η απόρριψη του.
Η ψηφοφορία για τη συμφωνία ACTA στο Ευρωκοινοβούλιο έχει οριστεί για τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, αλλά δεν είναι γνωστό διεξαχθεί τότε η θα πάρει αναβολή.
Αν λοιπόν, είμαστε διορατικοί άνθρωποι και έχουμε μάθει παθαίνοντας πολλά, από τις πολιτικές αποφάσεις και δηλώσεις, μην επαναπαυόμαστε.
Ίσως αυτό ακριβώς να ειναι και η επιδίωξη. Ο εφησυχασμός και το σβήσιμο ενός φιτιλιού που ειναι ικανό να επιφέρει ένα παγκόσμιο ντόμινο εξεγέρσεων και ανατροπών εις βάρος κυβερνήσεων και εταιρειών.
Αν περάσει για παράδειγμα το CISPA στις ΗΠΑ, τότε θα έρθει και εδώ και μηδαμινή σημασία έχει το όνομα που θα φέρει. Το αποτέλεσμα θα ειναι το ίδιο.
Τερματισμός ατομικών ελευθεριών, δικαίωμα έλεγχου των κινήσεων του ανθρώπου σε εταιρείες και υπηρεσίες ασφαλείας, φίμωση των φωνών που ενημερώνουν και ξεσηκώνουν, στέρηση της ατομικής η ομαδικής δημιουργίας και ένας κόσμος υπό έλεγχο με ρομποτοειδή συμπεριφορά και συνεχή κατανάλωση.
Και δεν θα σταματήσουν μέχρι να τα καταφέρουν. Ήδη η θηλιά έχει αρχίσει να κλείνει επικίνδυνα γύρω μας.
Οι εποχές ειναι πονηρές και ειναι εις βάρος μας. Μην έχετε καχυποψία για τον συνάνθρωπο σας, ότι χρώμα και αν έχει, ότι γλωσσά και αν μιλάει.
Να έχετε καχυποψία σε όσους παίρνουν αποφάσεις, σαν μια κλειστή ελίτ, τσουβαλιάζοντας και ομαδοποιώντας τους ανθρώπους.
Και σταματήστε να αγοράζετε ότι να ναι, Δεν σημαίνει πως αυτά που μας βομβαρδίζουν με διαφημίσεις και προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα χρειαζόμαστε, πως ειναι πράγματι έτσι.
Αυτό που εφαρμόζουν στο διαδίκτυο, θα το βρείτε σε λίγο και στην καθημερινότητα σας. Θα εφαρμοστεί και στην ίδια μας την ζωή.
Σημείωση
Διαβάζοντας την παγκόσμια ειδησιογραφία για το θέμα, με θλίψη ανακάλυψα πως η συντριπτική πλειοψηφία τσίμπησε και επαναπαύθηκε πως το ACTA (η ότι άλλο) σταμάτησε. Αυτό σε μεγαλο ποσοστό ειναι αποτέλεσμα άγνοιας και προπαγάνδας. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις που έγραψαν πως τίποτε δεν τελείωσε και εδώ θέλω να αναφέρω και το DigitalLife.gr που ήταν από τις ελάχιστες σελίδες που είδε το όλο θέμα από όλες τις πλευρές και δεν έπεσε και αυτό στη παγίδα των υπολοίπων. Κοινώς, εκτός από τα παραπάνω, πρέπει να προσπαθούμε να φιλτράρουμε και τα όσα διαβάζουμε και το κυριότερο να ενεργοποιούμε το σημείο που λέγεται σκέψη και κατοικοεδρεύει σε κάποιο ημισφαίριο του εγκέφαλου μας. |
osarena.net