RC_Andreas
Administrator
Σε όλους μας έχει τύχει να μας στείλει αίτημα φιλίας κάποιος χρήστης του Facebook, αλλά να διατηρούμε τις αμφιβολίες μας αν το συγκεκριμένο προφίλ είναι αληθινό. Δηλαδή αν το όνομα, τα στοιχεία και οι φωτογραφίες που εμφανίζονται σε αυτό ανήκουν όντως στο άτομο που διαχειρίζεται το προφίλ. Επειδή μου έχουν κάνει αρκετοί φίλοι/φίλες αυτήν την ερώτηση αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο για να δείξω δημόσια με ποιους τρόπους προσπαθώ να βγάλω ένα όσο το δυνατόν ποιο ακριβές αποτέλεσμα σε αυτό το ερώτημα.
Να σημειώσω ότι ο παρακάτω τρόπος δεν εγγυάται 100% ακρίβεια, και το συμπέρασμα για κάθε προφίλ θα είναι καθαρά δικό σας. Ξεκινάμε λοιπόν με ενέργειες που μπορούν να γίνουν μέσα από το Facebook.
1. Αποδοχή αιτήματος φιλίας, και προσθήκη στην λίστα "περιορισμένοι"
Αποδεχόμαστε το αίτημα φιλίας που έχουμε δεχθεί χωρίς κανένα φόβο, και προσθέτουμε άμεσα αυτό το προφίλ στην λίστα ?περιορισμένοι?. Όσοι βρίσκονται σε αυτήν την λίστα δεν μπορούν να δουν τίποτα περισσότερο στο προφίλ σας από τα δημόσια στοιχεία και δημοσιεύσεις σας. Δηλαδή ότι θα έβλεπαν και χωρίς να ήταν φίλοι σας. Είναι μια αρχή για να δείτε και εσείς περισσότερα προσωπικά στοιχεία ή φωτογραφίες του άλλου, και να βοηθήσει στην αναγνώριση ή μη αυτού του προσώπου. Επίσης δεν θα ειδοποιηθούν και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να καταλάβουν ότι τους βάλατε σε αυτήν την λίστα.
2. Φωτογραφίες
Ο αριθμός των φωτογραφιών και η ποιότητα αυτών παίζει σημαντικό ρόλο. Έχω δει σε αρκετά προφίλ να υπάρχουν λίγες φωτογραφίες, χαμηλής ανάλυσης και ποιότητας, και κάποιες φορές να μην απεικονίζουν όλες το ίδιο άτομο. Πόσο πιθανό είναι κάποιος που φτιάχνει προφίλ στο Facebook να μην έχει έστω και μια δική του φωτογραφία καλής ποιότητας; Εδώ πιστεύω το συμπέρασμα βγαίνει από μόνο του.
3. Αναζήτηση σε παλαιότερες δημοσιεύσεις
Τι ανεβάζει λοιπόν αυτό το άτομο; Τι ενδιαφέροντα έχει; Αν οι περισσότερες δημοσιεύσεις του αποτελούν άρθρα από κάποια σελίδα η blog τότε είναι ένα αρνητικό δείγμα. Αρκετοί είναι αυτοί που νομίζουν ότι δημιουργώντας ένα ψεύτικο προφίλ και χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία ενός εμφανίσιμου ατόμου θα μαζέψουν περισσότερους θαυμαστές στην σελίδα τους.
4. Σχόλια φίλων
Τις περισσότερες φορές αυτοί που φτιάχνουν ένα ψεύτικο προφίλ το κρατούν κρυφό ακόμη και από τους ποιο κοντινούς φίλους τους. Άρα σπάνια υπάρχει αλληλεπίδραση με άλλα άτομα σε σχόλια και δημοσιεύσεις. Και δεν εννοώ περιπτώσεις που ίσως κάποιοι ?θαυμάζουν? το περιεχόμενο κάποιας φωτογραφίας, εννοώ πραγματικά φιλικά σχόλια.
5. Check In με φίλους
Ακούγεται παρόμοιο με το παραπάνω, αλλά κοινοποίηση παρουσίας με φίλους σε κάποιο μέρος δεν θα έκανε ο καθένας με ένα ψεύτικο προφίλ. Αν δεν έχει κάνει ποτέ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ψεύτικο, αλλά αν στα μισά είναι μόνος του, και στα άλλα μισά είναι ψεύτικες κοινοποιήσεις παρουσίας κάποιου μαγαζιού που προσθέτει πάνω από 30 άτομα σε κάθε κοινοποίηση, τότε μάλλον και εδώ το συμπέρασμα είναι αρνητικό.
6. Ημερομηνία εγγραφής
Αρκετοί κοιτούν αυτό πρώτα και μετά όλα τα άλλα, εγώ όμως το βάζω στην 6η θέση για 2 απλούς λόγους. 1, μπορεί να είναι κάποιος νέος χρήστης που σας βρήκε στα ?άτομα που ίσως γνωρίζετε? και σας έστειλε αίτημα, και 2 μπορεί να είναι κάποιος γνωστός σας που δεν πρόλαβε να ανεβάσει περισσότερες φωτογραφίες. Σε αυτήν την περίπτωση εγώ θα τον κρατούσα στην λίστα των περιορισμένων για λίγες μέρες, περιμένοντας ή να μου μιλήσει ή να κάνει περισσότερες αλλαγές στο προφίλ του.
7. Αναζήτηση ονόματος ή email στο Google
Ίσως ο παραπάνω χρήστης να είναι εγγεγραμμένος και σε άλλες σελίδες, άρα μια αναζήτηση μπορεί να μας εμφανίσει κάποια σχετικά αποτελέσματα. Αν δεν μας βγάλει κάποιο αποτέλεσμα το Google είναι απαραίτητα και ανησυχητικό, αλλά αν βγάλει είναι κάτι πολύ θετικό.
8. Αντίστροφη αναζήτηση εικόνων Google
Μια δυνατότητα που απορώ γιατί δεν την χρησιμοποιεί περισσότερος κόσμος. Η αναζήτηση εικόνων στο Google δίνει την δυνατότητα να κάνουμε αντίστροφη αναζήτηση σε οποιαδήποτε εικόνα. Δηλαδή αντί να γράψουμε μια λέξη και να μας εμφανίσει σχετικές εικόνες, ανεβάζουμε εμείς μια εικόνα και το Google την αναγνωρίζει και μας εμφανίζει πρώτον που αλλού χρησιμοποιείτε αυτή η εικόνα, και δεύτερον παρόμοιες εικόνες. Οι παρόμοιες συνήθως σχετίζονται περισσότερο με τις αποχρώσεις της φωτογραφίας και λιγότερο με το σχήμα του προσώπου, αλλά τις περισσότερες φορές οι αλγόριθμοι της Google δεν κάνουν λάθος.
Για να χρησιμοποιήσετε την αντίστροφη αναζήτηση πρέπει να:
Κατεβάσετε την φωτογραφία στον υπολογιστή σας
Ανοίξτε την αναζήτηση εικόνων της Google
Πιάστε με το ποντίκι και τραβήξτε την εικόνα από τον υπολογιστή σας στο πεδίο αναζήτησης
9. Χρησιμοποιείστε κάποια μηχανή αναζήτησης ατόμων
Κατά καιρούς έχουν φτιαχτεί αρκετές μηχανές αναζήτησης που ειδικεύονται στην αναζήτηση ενός ονόματος χρήστη στα κοινωνικά δίκτυα. Σαν μεγάλος θαυμαστής της Google δεν μπορώ να σας πω ότι θα έχετε ποιο ακριβή αποτελέσματα από αυτά που σας εμφάνισε η ίδια η Google, αλλά αν παρόλα αυτά θέλετε να το δοκιμάσετε μπορείτε να βρείτε εδώ μια λίστα με 40 τέτοιου είδους μηχανές αναζήτησης.
Θα επαναλάβω ξανά ότι το τελικό συμπέρασμα είναι καθαρά δικό σας. Σαν ένα παράδειγμα των αποτελεσμάτων που μπορείτε να λάβετε στους παραπάνω τρόπους, δοκιμάστε με το δικό σας όνομα και φωτογραφία. Περιμένω τα σχόλια σας και όποιες απορίες μπορεί να έχετε.
[via]