Αποτελέσματα 1 μέχρι 1 από 1
 1. #1

  Ολιγοήμερο πρόγραμμα νοσοκομειακής αποτοξίνωσης απο χρήση οπιούχων

  ΟΛΙΓΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΧΡΗΣΗ ΟΠΙΟΥΧΩΝ (ΗΡΩΙΝΗΣ)
  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΜΕ ΒΟΥΠΡΕΝΟΡΦΙΝΗ ( SUBUTEX)

  ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  Η ηρωίνη είναι η ουσία που ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στον όρο «ναρκωτικό» γιατί καταστέλλει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

  Είναι ημισυνθετικό παράγωγο της μορφίνης, η οποία με την σειρά της είναι ένα από τα δραστικά (αλκαλοειδή) του οπίου.

  Τρόποι λήψης: Η ηρωίνη μπορεί να ληφθεί είτε με εισπνοές, είτε με κάπνισμα, είτε τέλος με ενδοφλέβια ένεση.

  Ανοχή ή αντοχή: Είναι μια ιδιότητα του οργανισμού, όπου μετά από επαναλαμβανόμενες χρήσεις ο οργανισμός συνηθίζει σε ορισμένες δράσεις, όπως στην ηρεμιστική ή στην ευφορική και απαιτείται αύξηση της δόσης για να επιτευχθεί το προηγούμενο και επιθυμητό αποτέλεσμα.

  Στην χρήση ηρωίνης μόνο ύστερα από λίγες εβδομάδες μόνο μπορεί να απαιτείται η επανάληψη της ίδιας διαδικασίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο χρόνιος χρήστης να χρειάζεται καθημερινά μια δόση, η οποία είναι πολλαπλάσια αυτής που ο ίδιος χρησιμοποίησε την πρώτη φορά, καθώς και πολλαπλάσια αυτής που θα χρησιμοποιούσε η ιατρική για θεραπευτικούς λόγους.

  Εάν, για οποιονδήποτε λόγο ο χρήστης ηρωίνης διακόψει για λίγες μέρες, τότε αποκαθίσταται η ευαισθησία του οργανισμού του στα αρχικά επίπεδα και απαιτείται πλέον πολύ μικρότερες δόσεις της ουσίας. ΣΕ τέτοια περίπτωση αν κάποιος χρησιμοποιήσει την δόση που έπαιρνε προηγουμένως αυτή μπορεί να είναι και θανατηφόρα.

  Η εξαρτημένη χρήση ηρωίνης έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη ανοχής έναντι των άλλων ουσιών της ομάδας των οπιοειδών (μορφίνης, κωδείνης, πεθιδίνης ή μεθαδόνης κα.) πράγμα που σημαίνει πως δεν εμφανίζονται στερητικά φαινόμενα αν περάσει από μια ουσία σε άλλη .

  Το φαινόμενο αποκαλείται διασταυρούμενη ανοχή και έχει την σημασία του στην ανάπτυξη των θεραπειών αποτοξίνωσης και την θεραπεία με υποκατάστασης.

  Θεραπεία απόσυρσης
  Ο σκοπός της θεραπείας απόσυρσης (αποτοξίνωση) είναι η παύση της λήψης της ουσίας όσο πιο γρήγορα γίνεται και με όσο πιο ασφαλή τρόπο.

  Η αποτοξίνωση μπορεί να περιλαμβάνει βαθμιαία μείωση της δόσης του φαρμάκου ή προσωρινή υποκατάστασή του από άλλες ουσίες (όπως η διϋδροκωδείνη, η βουπρενορφίνη η μεθαδόνη και άλλες) οι οποίες έχουν λιγότερο σοβαρές επιπτώσεις. Για κάποια άτομα είναι ασφαλής η θεραπεία απόσυρσης εκτός ιδρυμάτων· άλλοι μπορεί να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη ή περίθαλψη εντός ελεγχόμενου χώρου.

  Η απόσυρση από την ηρωίνη προκαλεί διάφορα ανεπιθύμητα αποτελέσματα και απαιτεί διάφορες προσεγγίσεις.

  Σωματικό Στερητικό Σύνδρομο
  Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την απόσυρση από την ηρωίνη μπορεί να κλιμακώνονται από σχετικά ελάσσονες έως πολύ σοβαρές. Η αντίδραση έχει δύο φάσεις:

  ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ? Εκρηκτική, διάρκειας λίγων ημερών

  ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ - Μακρόσυρτη, έως ότου ο οργανισμός να αποκαταστήσει την ενδογενή παραγωγή οπιοειδών και να προσαρμόσει τις λειτουργίες του στο νέα δεδομένα.

  Η ένταση του Σωματικού Στερητικού Συνδρόμου εξαρτάται από το ύψος της ημερήσιας δόσης του εξαρτημένου. Αρχίζει λίγες ώρες μετά την τελευταία χρήση, κορυφώνεται στο επόμενο διήμερο και αποκλιμακούμενο αποσύρεται μετά από 7-10 μέρες.

  ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΗΣΗ


  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  8-12 ΩΡΕΣ


  Εφίδρωση, Δακρύρροια, Χάσμημα, Συνάχι, Ανησυχία, Αίσθηση Ασθένειας,Έντονη αϋπνία.

  12-24 ΩΡΕΣ


  Μυδρίαση, Ρίγος και εξάψεις, Μυϊκοί σπασμοί, Πόνοι σε μυς και αρθρώσεις

  24-36 ΩΡΕΣ


  Άγχος, Εμετοί, Διάρροιες, Αύξηση της αρτηριακής πίεσης, Αύξηση της συχνότητα των αναπνοών, Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

  36-48 ΩΡΕΣ


  Μεγίστη ένταση

  7-10 ΜΕΡΕΣ


  Πλήρη αποκατάσταση των αυτόνομων λειτουργιών.

  Θεραπεία
  Η θεραπεία μπορεί να γίνει με Αγωνιστή/ανταγωνιστή της ηρωίνης ? Βουπρενορφίνη. (SUBUTEX)

  ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΜΕ ΒΟΥΠΡΕΝΟΡΦΙΝΗ (SUBUTEX)  Η βουπρενορφίνη είναι και αυτή ένα οπιοειδές φάρμακο, όπως και η μεθαδόνη και η κωδείνη.  Χρησιμοποιείται στη θεραπευτική αντιμετώπιση της εξάρτησης από ηρωίνη. Η αποτελεσματικότητά της έχει αποδειχθεί τόσο στη θεραπεία υποκατάστασης της ηρωίνης, όσο και στη σωματική αποτοξίνωση από την ηρωίνη, αλλά και από τη μεθαδόνη. Η βουπρενορφίνη, όπως και πολλά άλλα οπιοειδή, έχει χρησιμοποιηθεί και ως ισχυρό αναλγητικό.  Στα Θεραπευτικά Προγράμματα Σωματικής Αποτοξίνωσης και Υποκατάστασης η βουπρενορφίνη χορηγείται υπό τη μορφή υπογλώσσιας ταμπλέτας. Πρόκειται για μια μορφή χαπιού που δεν πρέπει να το καταπίνουμε ή να το μασούμε, αλλά να το αφήνουμε να λιώσει στο στόμα (χρειάζονται 15-30 λεπτά). Η δράση της αρχίζει μετά από 30 περίπου λεπτά και διαρκεί, ανάλογα με τη δόση, έως και τρεις ημέρες. Η ημερήσια δοσολογία κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 4 και 16mg.  Τι προσφέρει η βουπρενορφίνη;

  Όταν η βουπρενορφίνη χορηγείται στην κατάλληλη δοσολογία εξαλείφει τα στερητικά συμπτώματα της ηρωίνης και των άλλων οπιοειδών, ενώ μειώνει την επιθυμία που έχει το εξαρτημένο άτομο να κάνει χρήση ηρωίνης. Έχει δηλαδή όμοια αποτελέσματα με τη μεθαδόνη.  Επιπλέον αυτών, η βουπρενορφίνη παρουσιάζει και κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με τη μεθαδόνη, όπως:  · Ανταγωνίζεται τη δράση της ηρωίνης. Όταν κάποιος χρησιμοποιήσει ηρωίνη δε θα νιώσει το ευφορικό της αποτέλεσμα. Έτσι, με τη βουπρενορφίνη καταπολεμάται ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους γίνεται η χρήση της ηρωίνης.

  · Έχει μεγαλύτερη διάρκεια δράσης, όχι μόνο από την ηρωίνη, αλλά και από τη μεθαδόνη. Συγκεκριμένα, στην κατάλληλη δόση, μπορεί να είναι αποτελεσματική για έως και 72 ώρες. Έτσι δεν είναι απαραίτητη η καθημερινή προσέλευση στο πρόγραμμα. Η χορήγηση μπορεί να γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα και τα Σαββατοκύριακα να είναι ελεύθερα.

  · Αν χρησιμοποιεί κάποιος μόνο βουπρενορφίνη, είναι απίθανο να εμφανίσει υπερδοσολογία (overdose), ακόμη και αν λάβει αρκετά μεγάλη δόση.

  · Εμφανίζει πολύ λιγότερα στερητικά συμπτώματα από τη μεθαδόνη και για το λόγο αυτό είναι ευκολότερο να αποτοξινωθεί κανείς από αυτήν. Για τον ίδιο λόγο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όποιους δυσκολεύονται να αποτοξινωθούν από τη μεθαδόνη.  Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε όμως ότι:

  · Η βουπρενορφίνη δεν αρκεί για να αλλάξει η ζωή ενός ατόμου εξαρτημένου από τα ναρκωτικά. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητες η επαγγελματική συμβουλευτική, η ιατρική παρακολούθηση και η ψυχοκοινωνική στήριξη που προσφέρουν τα Ανοικτά και Κλειστά Προγράμματα Ψυχολογικής Απεξάρτησης και η συμμετοχή σε ομάδες αυτοβοήθειας.

  · Όσο διάστημα κάποιος χρησιμοποιεί βουπρενορφίνη διατηρεί τη σωματική του εξάρτηση στα οπιοειδή.

  · Η βουπρενορφίνη δεν προκαλεί αισθήματα ευφορίας (μαστούρα, high).

  · Όπως συμβαίνει με κάθε φάρμακο, έτσι και με τη βουπρενορφίνη μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες.

  · Η βουπρενορφίνη, όπως και η ηρωίνη, είναι ένα ισχυρό φάρμακο και μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά.

  · Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μη γίνεται χρήση κατασταλτικών ουσιών, όπως είναι το αλκοόλ και τα υπνωτικά χάπια (Vulbegal, Hipnocedon), μαζί με βουπρενορφίνη. Τέτοια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε υπερδοσολογία (overdose).  Όταν χρησιμοποιεί κανείς την βουπρενορφίνη μαζί με ηρωίνη, μεθαδόνη, ή άλλα οπιοειδή, μπορεί να προκαλέσει στερητικά συμπτώματα.  Συνέχιση της θεραπείας- Μεταπαρακολούθηση
  Σε περίπτωση όπου ο θεραπευόμενος δεν ενταχθεί σε κλειστό πρόγραμμα συνεχίζεται η παρακολούθηση του σε εξωτερική βάση.

  Επίσης ύστερα από την έξοδο από το κλειστό πρόγραμμα δίνονται συστάσεις για ψυχιατρική και ψυχολογική παρακολούθηση.

  Για πρόληψη της υποτροπής χορηγείται Naltrexone- ανταγωνιστής της ηρωίνης για λήψη για περισσότερο από ένα χρόνο.

  Οι ατομικές ή οικογενειακές συναντήσεις με ένα ψυχολόγο, ψυχίατρο ή σύμβουλο, όπως επίσης και η ένταξη σε ειδικά προγράμματα και ομάδες μπορεί να βοηθήσουν τον τέως χρήστη να μην γίνει ξανά ενεργός χρήστης.

  Μετά την αποπεράτωση της αποτοξίνωσης στην Κλινική προσφέρεται για δύο μήνες ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή σε Πρόγραμμα Ψυχολογικής Στήριξης ( προσωπική συμβουλευτική, συμμετοχή σε ομάδες αυτοβοήθειας)

  Η τακτική συμμετοχή σε ομάδες αυτοβοήθειας για 5-10 χρόνια μετά την θεραπευτική παρέμβαση είναι κάτι που κρατεί τον εξαρτημένο μακριά από υποτροπές.

  [πηγη]
  Τελευταία επεξεργασία από RC_Andreas; 30-08-2013 στις 02:06 PM

Παρόμοια Θέματα

 1. Πρόγραμμα-Software για επιχειρήση
  Από qdter79 στο forum PCs Software
  Απαντ: 3
  Τελευταίο μήνυμα: 29-09-2012, 09:07 PM
 2. Απαντ: 0
  Τελευταίο μήνυμα: 23-08-2011, 02:24 PM
 3. Απαντ: 0
  Τελευταίο μήνυμα: 04-11-2010, 08:54 PM
 4. Απαντ: 0
  Τελευταίο μήνυμα: 06-09-2010, 07:17 PM
 5. Απαντ: 0
  Τελευταίο μήνυμα: 06-06-2010, 01:34 PM

Σελιδοδείκτες

Σελιδοδείκτες

Δικαιώματα Δημοσίευσης

 • Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
 • Δε μπορείτε να δημοσιεύετε απαντήσεις
 • Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε επισυναπτόμενα αρχεία
 • Δε μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας
 •  
 • BB code είναι σε λειτουργία
 • Smilies είναι σε λειτουργία
 • [IMG] κώδικας είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] κώδικας είναι σε λειτουργία
 • HTML Κώδικας είναι εκτός λειτουργίας